December 2009

Ja, “snökaoset” har ju hittat upp till Värmland också och självklart blev både jag och Elin överförtjusta och ville se hur vårt idylliska lilla hus tedde sig när tomten var snötäckt. Nyfikenheten kring hur vår samfällighetsväg klarade sig gjorde också att vi beslöt oss för att åka iväg och se hur det såg ut – och jo, det var verkligen hur mysigt som helst.

Dessutom så har de som har hand om huset fram till inflyttning skottat stor del av tomten, även till gäststugan och jordkällaren!

Vi fick ett samtal från mäklaren idag också, där hon undrade om vi skulle välja att åberopa besiktningsklausulen och på så vis annullera husköpet. Ni kan ju gissa vad vi valde! 😉 Dessutom har vi idag beställt ett Boxer-paket där de bjöd på fyra månaders abonnemangsavgift. Vi får försöka göra såna här småsaker under tiden för att kunna stå ut till den 15:e februari.

Read more

Ja, nu har man gått på julledigt. Eller, ja… Jag ska ju köra ett pass på Blue Moon Bar på juldagen, men annars är det julledigt!

Nu är det alltså tillåtet att sitta och spendera massa tid på www.ikea.se, www.elgiganten.se, www.byggmax.se och en massa andra byggsidor! Vi har nog nästan planerat färdigt för ombyggnationen.

Annars fick vi faktiskt en julklapp av Kils kommun på posten idag. Besiktningen som vi gjorde i fredags visade inte på särskilt mycket, men vi blev ändå rekommenderade att göra en radonmätning. Som tur var så hade Kils kommun under december månad påbörjat en drive där de 200 första får gratis radonmätning – så vi har fått två dosor som ska ställas upp i två månader nu.

Annars är det bara att räkna ner och börja beta av saker. Lägenheten är uppsagd, Comhem är uppsagt till den 25:e februari, Telia är kontaktad för ADSL och Tele2 ska kontaktas för telefon. Boxer för TV:n och sen så ska vi träffa banken igen i början av januari… Som sagt, 2010 är året som det händer!

Read more

Det är den fjärde advent och här sitter vi i vår lilla lägenhet med omslagspapper upp till knäna på sina ställen efter att alla juldekorationer i olika former och storlekar plockats upp. På något sätt så har musten gått ur den här julen litegrann. Visst är det fortfarande härligt med jul, men när man bara går och väntar på att få flytta så känns inte glädjen riktigt lika stor i att julstäda och pynta. Det är så mycket som känns som att “det är ingen idé att hänga upp det där ändå för vi ska ju snart flytta i alla fall”. Man vill inte göra hål i väggen någonstans eller på något annat sätt göra det jobbigt för sig när man om ca. en och en halv månad ska valla runt en besiktningsman i lägenheten.

Men annars är allting glatt som bara den fortfarande! Vi googlar saker som vitvaror och köksfläktar och golv och räknar och räknar. Eller ja, det är väl mest David som räknar egentligen 😉 Men planerar gör vi. Väger för och emot. Gottar oss i hur underbart det kommer att bli nästa jul när vi har vårt söta lilla röda hus i skogskanten att göra julmys i. Och nu i helgen när jag varit hemma i Vara och botaniserat runt i en massa pynt och fått med mig en del hem också så har vi blivit hela fem utebelysningar rikare! Hoppas på en riktigt vit jul nästa år så man kan titta ut över sin stora snötäckta gräsmatta och sina små rofyllt lysande buskar och träd. Rofyllt var ordet. Vi ska inte låta oss bli för inspirerade av de här stollarna:

Read more

Då var ytterligare en etapp avklarad. Nu har vi fått huset besiktigat också, så vi känner till lite mer om huset nu – även fast det mesta var saker som vi redan såg på visningen eller som vi har förstått med tanke på åldern på huset. Men det känns ändå skönt att ha det på papper.

Så nu kan vi börja säga upp saker. Vi kan säga upp lägenheten, telefonen, ComHem, Karlstads Energi, försäkringsbolaget och så vidare! Den femtonde februari närmar sig med stormsteg!

Read more

Trots att vi var lite sent ute för att lyckas spara undan själva den webb-baserade annonsen, så lyckades vi ändå med hjälp av Google:s cachningsverktyg hitta en undansparad version av annonsen. Tänkte därför lägga in lite bilder från den här nedan(så kan ni få en känsla för insidan också).

Annonssida

Hallen

Hallen

Köket

Köket

Vardagsrummet

Vardagsrummet

Allrum, övervåningen

Allrum

Sovrum, övervåning

Sovrum

Som ni ser så är det fortfarande lite 70-tal kvar i kåken, men lite färg och tapeter där i februari så kommer det bli ett annat hus.

2010 kommer att bli ett händelserikt år! 😀

Read more

Det är spännande att se hur man besöker nya sidor helt plötsligt. Nu sitter man å kikar på information om hur man beskär äppelträd och flyttar vinbärsbuskar, vad man ska tänka på när man ska renovera ett badrum, eller sätta upp nya väggar.

Vi var ju som sagt uppe i helgen och gick och kikade runt, å nu har vi lite nya idéer på hur vi ska bygga om – å var vinbärsbuskarna skall placeras. Den 15:e februari kunde inte vara mer avlägsen samtidigt som den är alldeles för nära inpå. Men det är ganska trevligt att tänka på smådetaljer inför framtiden, som att när vi ska åka till Trysil – så vet vi att hemma helt plötsligt är ett hus 😉

Read more

Det var inte länge vi kunde hålla oss borta efter att kontraktet väl var skrivet. Igår tog vi med Davids föräldrar och tog en tur upp till Högbacken för att se oss omkring lite och bara uppleva känslan av att nu är det faktiskt så gott som vår lilla gård. En märklig och härlig känsla! Självklart var kameran med också och nu följer en liten rundvandring!

Inte till salu längre

Inte till salu längre! =)

Två stolta och nöjda nyblivna husägare framför sitt blivande hem.

Det vackra. Nåja, i våra ögon. Där andra ser ett slitet rött litet hus ganska likt alla andra ser vi potential och charm.

Annan vinkel och på lite avstånd. Dock är det här inte ens längst ner i trädgården^^

Vår söta jordkällare (eller hobbithål).

Äppelträden, kohagen vid tomtgränsen och en skymt av grannens lada.

Nere vid uthusen stod en lång och borstig samling buskar… Som visade sig vara en många meter lång hallonhäck! Elin svimmade nästan vid upptäckten. Det här är himlen!

Här kommer vår lilla bäck (ja, lilla var ordet) som markerar tomtgränsen rinnande ut ur skogen. Vår alldeles egna lilla skog =D

IMG_8312

Vi insåg att vi inte kommer behöva längta efter vinbär i fortsättningen i alla fall. Det var lite svårräknat men någonstans mellan tio och tjugo vinbärsbuskar finns det. Och en väldig massa hallon som sagt eftersom det också finns några extra uppe i trädgården. Vi hittade jordgubbsblad också. Och rabarber. Åh, vad spännande det ska bli till våren att se vad som börjar blomma så man får någon aning om vad med det är som lever i trädgården!

Nu ska vi hitta en bra besiktningsman som kan försäkra oss om att det inte finns några dolda fel, som mögel eller fukt eller något annat otrevligt, och så ska vi lägga upp lånet. I övrigt är det bara väntan på den 15 februari och drömmar och spekulationer kring vad vi ska göra och hur som gäller =)

/ Hemmansägarna Elin och David

Read more

Yes! Mäklaren avklarad å kontrakt färdigskrivet! Nu väntar bankflytt och upplägg av lån och allt vad det innebär, sen är det bara en enda lång väntan innan vi når den 15:e februari. Med tanke på vilket enormt tålamod vi har så kommer det nog bli två långa månader.

Men å andra sidan så lär det finnas att göra nu även innan. Lösa tekniska detaljer kring telefoni och ADSL(det gav mig för övrigt stora skälvan igår när både Bredbandsbolaget och Tele2 sa att stationen var full, som tur var visste Telia att det fanns 37 platser kvar på stationen 😉 ), kolla runt vilka som kan hjälpa till med att flytta undan en oljepanna å installera en pelletsbrännare, börja kika på kakel å klinkers till badrummet osv.

Dessutom finns det ju saker att lösa kring frånflyttandet, uppsägning av abonnemang, hemförsäkringar, bilförsäkringar och vidare 🙂

Allt det här är ändå kära besvär! Nu vet vi i alla fall att vi har husfrågan löst! Vi är hemmansägare! ^^

Read more

Ja, för oss är det åtminstone det. Idag, den 11/12 2009, kommer vi att infinna oss hos mäklaren kl. 16:00 för att träffa säljarna för första gången och skriva på kontrakt. Om allt går som det ska så äger vi om ungefär fyra timmar inte bara hogbacken.net utan också själva fastigheten Högbacken. På ett sätt känns det som att det är över och man kan andas ut då efter en månads nervositet i väntan på visning, på att någon skulle lägga bud, på att en annan spekulant skulle till banken och till slut på att den enda kvarvarande rivalen om huset skulle lägga sig. Nu är vi där! Vi fick det!

Men på ett annat sätt så är det ju först nu allt börjar. Beställa bortforsling av oljetank och installation av pelletsbrännare, ta in offerter från hantverkare som vill bygga om i hela utbyggnaden på huset och skapa ett nytt badrum och flytta runt lite väggar där, att måla vartenda tak i hela huset och att pö om pö ta tag i rum för rum och tapetsera, måla och lägga golv… Vi har så mycket framför oss! Både hårt slit och glädje. Men det som känns så bra är att det är vårt slit och vår glädje. Alla misstag vi gör går bara ut över oss själva och allt vi gör och tycker om kommer vi att kunna behålla hur länge vi vill. Det finns ingen hyresvärd som har åsikter och inget försäljningsvärde att fundera på. Tanken är ju att det bara är vi som ska bo där så länge vi lever!

Nu är det som sagt bara den sista lilla detaljen som ska klaffa och det är kontraktskrivningen och mötet med banken för att lägga upp lånet ordentligt på måndag. Lite är jag rädd att vara för lycklig just nu ifall något skulle gå snett. Men visst är det ändå nästan så gott som säkert va? Jag vill att det ska vara det och jag tror egentligen det. Men först i eftermiddag när allt är påskrivet kan jag börja andas ut på riktigt! Och då är jag i vanliga fall en ganska hakuna matata person! : ) Nu håller jag tummarna för att den allra sista delen av det här husköpet går i lås!

Read more