February 2010

Som vanligt när jag ska lägga upp bilder här så kommer de väl hamna huller om buller och med texten lite överallt men nu gör jag det ändå och så får David snygga till det lite i efterhand. Att det ska va så svårt^^

Jag tänkte bara rätt och slätt bjuda på lite bilder från det snötäckta och fantastiskt vackra landskapet vi har alldeles inpå knuten.

Det börjar kännas som att jag inte alls är så sugen på att åka till Oslo i fem dagar men när det är klart och betalt och allting så får jag väl ta och sätta mig på den där bussen i morgon då. Men jag kommer längta efter att få se sådana här saker varje dag! Efter två nätter har Högbacken dessutom verkligen blivit hem på riktigt. Det är här jag vill somna och vakna =)

Read more

Det är dags att kraschlanda ner i sängen för en andra natt i huset, men nu är vi i alla fall till stor del inflyttade. Lägenheten blir uthyrd från den första mars, så där sparar vi in en månadshyra plus elkostnad och försäkring med mera. Nu har vi ju att stå i här om dagarna istället, i och med att vi ska fixa ett vardagsrum och ha hantverkare springande här i några veckor framöver. Förhoppningsvis kommer det komma en kille hit näst-nästa vecka som ska bila bort slipsatsen i utbyggnaden för att sedan lägga värmegolv och förbereda all VVS så långt det går inför det att väggen skall sättas upp och kakel och klinker ska sättas. Dessutom har vi i nuläget en hel lägenhet att flytta… Och nästa vecka har jag fullt upp med rep och föreställning av Avenue Q och Elin är i Oslo med skolan… Need I say that we have got lot’s to do?!

En av alla grejer som däremot faktiskt är helt underbara är att sovrummet i stort sett är klart. Det är lite fingöra kvar, som vi delvis inte kan göra nu utan måste vänta på värmen för som att måla element och resten av fönstren. Sen ska vi sätta dörrfoder och lister här, men det gör nog jag nån kväll i veckan när Elin är borta. Men jag bjuder i alla fall på en “mäklarbild”(taget med vidvinkel) så får ni se hur resultatet blev innan något blev inflyttat

 

Så här såg det ut innan

Read more

Skåda denna lilla bildberättelse om vår första helg med tillträde till huset! Första dagarna som vi faktiskt på riktigt kunna känna oss som husägare, egentligen, eftersom vi nu fått nycklarna och fått komma in och komma igång med en del av de projekt som vi har planerade. Och förstås också kunnat dra på oss ytterligare projekt som vi inte visste skulle dyka upp!

Fredagen började på allvar när David hämtade upp mig efter min föreläsning och vi drog mot Kil för att hämta nyckel hos den av sönerna bland syskonen vi köpt huset av. Runt elva var vi där och runt ett kom vi därifrån! Så underbart härliga människor det där =)
I bilen fick jag sitta så här rymligt och bra. Med bland annat köksbord och stolar samt en massa tapeter, färg och överlevnadskit för en helg i ett outrustat hus i bilen så fanns det inte mycket plats kvar.

I strålande solsken anlände vi till Högbacken och jag fick den äran att för första gången sätta en egen nyckel i låset och vrida om. Hemma! 🙂

Nerstucken i en snödriva till vänster om dörren hittade vi den här fina trådspiran! Någon hade visst varit här före oss för att plantera denna välkomsthälsning. Så glada vi blev! Vi har ju varit lite förälskade i de där trådspirorna sedan Davids mamma fick en i sin trädgård =D

Och det var visst fler som ville hälsa oss välkomna! När vi kom in stod denna fina lilla blomma och väntade på oss på köksbordet med ett kort bredvid sig. “Välkomna till Högbacken önskar syskonen”. Man kunde i alla fall inte ha köpt hus av ett bättre gäng människor! Av så många anledningar. Hjälpsammare och generösare träffar man sällan!

Först av allt tog vi ett fast tag om hammaren och kofoten och började demolera. En väggfast garderob i sovrummet fick stryka på foten först och sedan var det garderobsväggen i vardagsrummets tur. David åkte för att hämta glömda penslar som skulle komma att behövas för takmålningsprojektet på övervåningen och under tiden tog jag mig an att försöka få ner dessa åbäken. Det visade sig bli en prövning! Jag önskar att någon varit där och fotat mina vedermödor och alla de spännande positioner jag var tvungen att inta för att få så mycket stöd och så mycket kraft som möjligt när jag bände i kofoten. Man skulle nog kunna göra en breakdance inspirerad av dem!^^

Så fick vi bort garderoberna men det var en fläck i den (gräsliga och smått psykedeliska) plastmattan som var oroväckande mjuk. Bort med den och vad fann vi då under? Jo, en gammal upptorkad vattenskada! Ingen fukt alltså men det vatten som varit där en gång hade förstås smulat sönder allt material. Lite panik och sedan en handlingsplan. Vi beslutade oss för att först konsultera föräldrarna, sedan vår klippa till snickare och så börja ladda för att bryta upp hela golvet.

Först åkte den gamla plastmattan bort.

Status denna söndagskväll är att ett fack är uppbrutet, en del gammal isolering (alltså sågspån) är uppskyfflat och resten av arbetet med bortforsling, byggande, isolerande och golvläggande är skjuten på en ganska snar framtid.

Målarkläderna på och fullt ös! Något av det första som blev klart så man kunde luta sig tillbaka en stund och njuta frukten av sitt arbete var sovrumstaket. Det har nu gått från gulnat furu till lite svalt vittonat trä med synliga kvistar. Det var precis så lätt som förpackningen påstår och blev precis så fint som vi hade trott. Härligt!

Jag tycker väldigt mycket om det betryggande namnet på klickgolvet vi just nu lägger in i sovrummet 😉

Nu börjar det likna något i sovrummet. Det här är en uppdatering från för en liten stund sedan. En del golv inlagt, större delen av rummet färdigtapetserat och taket vitaktigt. Det känns helt klart som ett helt annat rum än det vi hittade när vi kom in hit igår! Tyvärr finns ingen bild från sovrummet där den garderoben vi tog bort syns för det var den som gjorde att rummet kändes så litet och trångt.. Men när det är helfärdigt ska vi lägga upp före- och efterbild =)

En hemmansägare njuter lite solsken och frisk luft på trappan.

Solsken över nejden 😉

På mitt lilla äventyr i trädgården med mål att borsta av snö från trädens grenar, så vi slipper fler brytskador som ett av våra stackars äppelträd råkat ut för två gånger i vinter, så vände jag mig om och fick syn på det här. Även om jag inte sagt så mycket innan när jag gick där för mig själv med sopborsten så blev också mina tankar då helt förstummade. Hur vackert är inte det här? Bilden kan förstås inte göra ögonblicket rättvisa heller, men den ger kanske en fingervisning. Det var vackert.

Nu är klockan en bit över midnatt och det börjar bli dags att ge sig för idag här och åka in till stan för att sova. I morgon bitti är vi här igen och åker bara iväg tillfälligt en stund på eftermiddagen för att sedan komma tillbaka. Inflyttningen är inte så långt borta nu och den är efterlängtad! : )

Read more

Det är märkligt hur väntan bara blir mer och mer olidlig ju närmare målet man kommer! Nu är det bara åtta dagar kvar och vi studsar på stället av otålighet mer intensivt än vi gjort under hela den här tiden av väntan. Förmodligen hänger det ihop med att vi nu kunnat köpa tapeter till vardagsrummet och skaffat målarsoda och takvitt som ska göra de gulnade furutaken från sjuttiotalet svalt vittonade istället. Nu när vi kan inhandla saker vi kommer behöva och är redo att sätta igång när som helst så blir det svårare för ens inte så logiska sida att förså varför vi inte bara kan få komma in och börja på en gång! ^^

Vi är uppe och hälsar på hos huset lite då och då förstås. Ibland bara för att vi känner för det och för att det hur som helst är en åktur med så fin utsikt över den frusna Fryken och de tjockt snöinbäddade åkrarna och ängarna, ibland av någon särskild anledning. Förra veckan ringde sonen i huset oss och berättade att en gren på ett av äppelträden knäckts, förmodligen på grund av snötyngd och att rådjuren varit där och dragit i den för att komma åt äpplena. “Vad tycker ni att vi ska göra åt det?” undrade han och vi kom fram till att det var väl bäst att bege sig upp för att ta ner grenen.

Som tur var så följde han och svågern hans med upp till huset också för när vi kom fram och tog oss en titt så insåg vi att grenen inte riktigt såg ut som vi hade föreställt oss. Den var inte så där en decimeter i diameter utan snarare tre decimeter! Vi tittade lite hjälplöst på sågen vi tagit med oss som helt uppenbart inte var anpassad efter en gren lika tjock som en stam och skulle just till att konstatera att vi nog fick vänta med projektet när sonen utan ett ljud gick bort till sin bagagelucka. Vad har han där om inte en rejäl motorsåg?

Så äppelgrenen kom ner och styckades upp i lagoma kubbar och en rishög. Sedan passade vi på att fråga lite försiktigt om man kanske skulle kunna ta ner den halva avblåsta granen vid huset också när man ändå höll på. Det kunde man absolut, och särskilt om han kunde få virket till brasved till smedjan. Självklart! Det visade sig att de visst hade velat ta ner den länge men låtit bli eftersom modern velat ha den kvar eftersom hon hade ett fågelbord under och granens vida grenar skyddade de små mot rovfåglar. Vi får hitta på något annat tryggt och säkert ställe för dem att äta!

Här kommer halvgranen ner också. Medan männen gjorde karlgöran höll jag mig mest bakom kameran 😉

Så här fritt och öppet och fint blev det nu när halvgranen kom ner. Jättebra känns det!

Istappar finns det gott om den här vintern. Och ja, jag vet att det egentligen är något så tråkigt som ett tecken på att vi har dåligt isolerade kattvindar… Men jag tänker ändå tillåta mig själv att tycka att de är vackra : )

I veckan ska vi också försöka få komma in i huset en liten sväng för att ta mått på sovrummet som det behöver handlas tapeter till innan helgen. Om allting går enligt plan så ska det nämligen tapetseras på lördagen eller söndagen efter att vi fått nyckeln och om det är beställningstapeter så ska de beställas senast onsdag… Mycket att tänka på, men det är kärt besvär! Nu kan det väl få bara få bli fredagen den tolfte snart? Åtta dagar kvar och nedräkning pågår… 😉

Read more