March 2010

Ja, nu är det ju så att vi varit så upptagna med att leva så vi har inte haft tid att uppdatera här någon av oss förrän nu! Jag har insett att när jag är ute på praktik så finns det väldigt lite tid till annat. Särskilt som man har de “små sidoprojekten” som det innebär att renovera ett hus. Hrrm. Men nu är jag här och nu blir det bilder! =)

Väggarna mellan badrummet och tvättstugan åkte ner i ett nafs och heltäckningsmattan på golv och väggar strök också med. Till sist åkte också den lilla väggbit med som fortfarande syns på den här bilen. Sedan kom vår rörkrökare med hilti och nu har stackarn lagt fyra halvdagar på att bila bort sisådär en decimeter i ett så jämnt lager som möjligt över hela golvet. Den första beräkningen, att det skulle ta en förmiddag, fick vi revidera ganska ordentligt när det visade sig att det inte alls var en smidig liten slipsats överst som bara var att knacka loss och köra ut. Det är konstruktionsbetong hela vägen upp. Han hostar och frustar och orkar av förklarliga skäl inte mer än fyra timmar om dagen. Vi känner i alla fall att det är väl investerade 500 spänn i timmen som slipper göra det själva! Som plåster på såren matar vi honom med kaffe och i morgon får jag nog ställa fram lite hembakt också =)


De nya innerväggarna är i alla fall uppe nu så man kan få lite känsla för hur det faktiskt kommer att se ut när det är klart. Inte helt lätt att fota för det är så trångt och vinkligt så man får inte med särskilt mycket på varje bild… Men ovan syns i alla fall det som ska bli badrum. I det lilla intjacket i väggen där ska tvättstället stå. Sedan får man tänka bort elementet mitt på golvet som man ser en skymt av på bilden (nej, det ska vi faktiskt inte ha där, hör och häpna) och tänka sig att rummet fortsätter några meter inåt.

Och här blir det tvättstuga! Det ska nog bli bra det också. Det blir en bänk där rakt fram, från vägg till vägg under fönstret. Och så en ordentlig ho och en tvättmaskin. Någonstans längs vänsterväggarna blir det så många garderober vi kan få in på ett smidigt vis. Man kan aldrig få för mycket förvaring!

Hemnes, det är bra grejer det! Känns som hela vår övervåning är möblerad med olika möbler i den serien och fler ska det dessutom bli när vi kunnat få någon slags ordning i kaoset i arbetsrummet. Det har fått fungera lite som avlastningsrum när en del andra rum inte varit brukbara och därför ser det nu ut som det gör där… Men nu har vi fått upp de här klädskåpen i hallen som gör det väldigt mycket ljusare och trevligare än när vi var tvungna att ha en klädstång fylld med kläder rakt framför balkongdörren och fönstret bredvid som är hallens enda ljuskälla! =)

Senast jag uppdaterade var tapetseringen av vardagsrummet i full gång. Nu är det klart! Det saknas fortfarande fönsterlister och tak- och golvlister men åtminstone fönsterlistor och fönsterbrädor är på G. Det andra kan eventuellt få vänta lite i all röra. Det vore dessutom smidigt att utnyttja att våra hantverkare har mycket längre bilar än vi så att vi slipper skarva. Men nu börjar det i alla fall likna ett användbart rum och det känns himla skönt! Och till helgen ska det ju vara tillräckligt i ordning för att kunna inhysa en liten påskmiddag för fyra personer. Trevligt ska det bli! : )

Read more

Det har visst hänt sig så att det blivit uppdateringar här varannan dag på sistone. Det känns så skönt att kunna dela med sig av bilder så ofta och hela tiden visa att man gjort någonting nytt. Då känner man att det går undan och att det faktiskt händer någonting! Sedan kan inte jag ta åt mig särskilt stor del av den äran. Isolerat golv har jag faktiskt gjort en del men i övrigt har jag bara bistått med handräckning i arbetet med vardagsrummet. Större delen har de händiga herrarna Andersson stått för! Vad skulle vi göra utan den där pappan och svärfarn va?

Så här var status för tio minuter sedan eller så. Nu har det kommit upp ytterligare en våd så det är inte långt till rummets andra hörn. Sedan är det ett fönster till men de sista två väggarna är helt raka och släta och lär gå som bara hejsan. Det ska bli så skönt när det här rummet är färdigt! Det kommer göra så enorm skillnad för hur det är att bo här när vi får ett helt rum till och dessutom får huset fritt från bygggdamm… Några dagar i alla fall innan vi drar igång med att riva väggar i utbyggnaden… 😉

Read more

Nu är det lördag kväll och jag fascineras av hur smidigt allting gått de senaste dagarna! Det har väl troligen ganska mycket att göra med att vi haft den käre svärfarn här nästan alla dygnets vakna timmar i tre dagar. Då händer det grejer! Först gjorde vi oss av med allt det gamla sågspånet som agerat isolering i vardagsrumsgolvet i trettiosju år. En mindre trevlig syssla. Ögon, öron, näsa och mun var fulla av damm trots alla tänkbara sorters skydd och alla rum i hela huset, även de som ligger allra längst från vardagsrummet med flera dörrar emellan, täcktes av ett grått dammlager!

Inte trevligt alls.

Sammanlagt fyllde den gamla spånisoleringen trettiotre svarta sopsäckar. Efter att det var utburet tog vi kvällen och fortsatte med projekt vardagsrum nästa dag, fredag.

Så här ser det ut nere i grunden i vårt hus. Torrt och fint =)

Mycket sopning och grovisdammsugning senare så drog vi på fredagen vidare med att lägga asfaboard och gullfiber mellan reglarna. Efter middagen släpade jag och David på ensamma en bit in på natten.

Till slut helt färdigisolerat! Runt två kom vi i säng, med klåda efter all gullfiber men mycket nöjda med dagsverket!

Eftersom jag inte varit så framförsynt att jag förberett en liten tidskapsel i icke organiskt material så fick jag den här gången nöja mig med att leka lite bildhuggare i en av reglarna istället. E + D 2010. Ifall att någon i framtiden bryter upp golvet så kan det ju vara lite roligt att hitta och fundera över vilka E och D var för så länge sedan.

Så i morse efter melodikrysset så kom Bertil hit och herrarna drog igång med att lägga parketten som skulle läggas direkt på reglarna. I detta nu så håller de på att sätta allra sista plankan. Duktiga de är! Och väldigt fint blir det.

Idag har jag istället roat mig med lite andra saker, som att försöka städa bort så mycket som möjligt av det otäcka dammet från isoleringen som verkligen lyckats smyga sig in precis överallt. Dessutom var mina moderliga tjänster önskade så jag har också lagat mat och diskat i några omgångar. Och självklart skött min uppgift som dokumentatör!

I morgon väntar nu troligen demontering av fönsterbrädor, foder och lister och så får vi börja slipa inför tapetseringen. Jag ska också njuta av besök från mamma och morfar som ska komma upp hit och se huset för första gången. De är efterlängtade! = )

Read more

Ja, just nu är vi inne i ett nytt stadie av demolering när vardagsrumsgolvet och dess isolering ska bort!

Alla gamla spånskivor är nu uppbända och alldeles strax är det dags att ge sig på att köra ut allt sågspån och stoppa ner ny, lite mer modern isolering som ska hålla nere uppvärmningskostnaden och dessutom gärna göra det lite varmare om fossingarna. Eftermiddagen går mot kväll och vi kör spån alltså!

Medan jag lämnade landet för en vecka i Oslo låg David i med att både måla taket i vardagsrummet som nu är vackert vitlaserat, precis som sovrumstaket, och dessutom slet han ner de där plastskivorna på verandan. Nu syns visserligen den hemst fläckiga och ofräscha oljade träpanelen där bakom istället, men så fort det blir målarväder så ska det också åtgärdas. Från den synpunkten så längtar jag faktiskt lite till våren med varma vindar.

I övrigt njuter vi av livet på landet. Matar fåglarna så de nog blir de mest välgödda fåglarna i hela Bondestad denna vargavinter och fotar dem medande äter. Det är som en hel liten egen värld där ute på vår gårdsplan. Jag sitter i köksfönstret och njuter i solskenet medan jag tar reda på vad de heter med hjälp av en införskaffad fågelbok.

Read more