February 2011

Tänka sig att det skulle komma upp något här igen! Vad är det nu som kan ha föranlett detta, tänker ni. Skulle det kunna vara något annat än en större skoluppgift som försöker kräva min uppmärksamhet? 😉 Det är ju så, har jag insett, att ju mer gärna en skoluppgift vill gjord desto mer intresserad blir jag av en massa andra saker. Exempelvis att blogga på ställen man inte besökt på över ett halvår. Sett från den ljusa sidan behöver jag ju inte ens bemöda mig med att byta banner för det dröjer inte länge innan den är in season igen!

På min andra blogg har jag idag bidragit till vinterfrustrationen med en liten tipsguide om hur man kan överleva den här sista seglivade vintern som är kvar. Jag tänkte att jag fortsätter det här men med lite hus och hem-tema!

Man kan ju passa på och ta krafttag inomhus när man ändå inte vill vara ute i kylan och än så länge bara kan drömma om att sätta en spade i jorden. I vårt fall blev det till att kavla upp ärmarna och ta itu med den dör renoveringen av hallarna och trappan som vi pratat om och en gång i tiden gjorde glädjekalkylen att vi skulle kunna ha klar innan jul. Ja, just det… Men i skrivande stund börjar vi faktiskt närma oss ett färdigt resultat! För att ta i ordentligt lägger jag upp mäklarbilderna som före-bilder! Betänk dock att de är tagna med vidvinkel så allting ser fruktansvärt mycket rymligare ut än vad det verkligen är.

Det härligt brun-grön-furufärgade allrummet där uppe. Bilden talar nog för sig själv!

Samma rum ur en annan vinkel.

Nu ska jag ta kameran och gå och dokumentera nuvarande status!

Jag får be om ursäkt för röran. Allt är som sagt inte färdigt än! Borta i det stökiga hörnet blir det nog en bänkskiva med förvaring för de där pryttlarna under. Framför elementet börjar vi sikta på någon snygg variant av elementskydd och en schäslong för att ligga där i värmen och gotta sig med att läsa och se ut över vidderna : ) Notera förresten att Zigge är mycket nöjd med den halvvägg som David snickrat ihop nästan helt själv och dragit el i och allt. Den går under namnet “catwalken”.

En kik från andra hållet. Golvet är alltså nytt och ljust, taket är vitlaserat som på alla andra ställen i huset utom köket nu för tiden och vi har fått upp ljusa, neutrala tapeter. Varför så neutrala? Jo, när de längsta våderna i trappan var runt fem meter långa och det inte direkt finns något bra att stå på när man tapetserar där så håller vi tummarna för att kunna behålla de här bortåt tjugo år eller så… Skrivborden står bara där tills vidare kan jag också flika in. Det är någon ny skrivbordslösning på gång.

De senaste tillskotten är de hyllor som ses här och vi har heller inte flyttat in i dem ordentligt än. Det pågår en omfattande omstrukturering av husets bokförvaring så vi vet inte riktigt än hur allting ska hamna.

Man ägnar sig så här på segvintern också åt att förodla saker för att få lite utlopp för den där groende vårlängtan man börjar bära på. I mitt fall innebär det i år ett riktigt satsad projekt med osäker utgång: kronärtskockor. De ska visst vara “en utmaning att odla” enligt fröpåsen. Hade jag läst instruktionerna ordentligt innan jag köpt fröerna så hade de nog aldrig kommit med hem men jag är inte den som backar när jag väl satt någonting i sinnet. Nu ska jag baskemig göra precis allt jag kan för att de där plantorna ska få en lycklig barndom! Det innebär bland annat att värma upp ett rum i gäststugan till 15 grader (med direktverkande el till på köpet och Davids morrande uträkningar kring detta) och springa där helst flera gånger om dagen för att reglera temperaturen. Stugan är ju inte särskilt välisolerad så minsta svängning i utetemperaturen märks direkt så då behöver man dit och skruva på elementet. Sedan tar det en stund innan det ger effekt så helst ska man vara vädersynsk! Yr.no är alltså min vän och varje gång jag lämnar hemmet känner jag en liten olustkänsla av kontrollbrist. Jag behöver finnas här för mina plantor! =P

Här är de små skockorna! Jag ska försöka ordna fram ett lysrör också så de får någon sorts konstbelysning för det vill de visst ha för att hålla sig glada.

Jag har också basilika, citronbasilika, thaibasilika, röd basilika, citron- och paprikaplantor att vårda och snart tillkommer även lavendel.

Paprika!

Nästa vecka ska ett gäng andra fröer ner i jorden för förodling och våra fönster kommer att bli ännu mer befolkade. Oh joy, säger David. Jag påminner honom om att det minsann kommer att bli gott att äta allt det här fram emot sommaren! =)

Jag tror att det är fler som längtar efter sommaren för att det finns mer mat då. Vi har ett gäng roliga stamgäster vid våra fågelbord och här är en sötnos som kom förbi idag igen.

Ekorrar har vi också ett gäng. Vi har sett som mest fyra samtidigt men mest flitiga är ett par som brukar vara något av det första jag ser när jag vaknar på mornarna. Då kisar jag nämligen lite trött ut genom fönstret från min varma plats under täcket för att avgöra vad det är för väder och då brukar det fara runt två gråbruna bollar med svans som små jehun mellan grenarna i eken som går ihop med granen här utanför. Då har de redan varit och tagit sin frukost vid vårt fågelbord : )

Read more