Klara, färdiga, röj!

Skåda denna lilla bildberättelse om vår första helg med tillträde till huset! Första dagarna som vi faktiskt på riktigt kunna känna oss som husägare, egentligen, eftersom vi nu fått nycklarna och fått komma in och komma igång med en del av de projekt som vi har planerade. Och förstås också kunnat dra på oss ytterligare projekt som vi inte visste skulle dyka upp!

Fredagen började på allvar när David hämtade upp mig efter min föreläsning och vi drog mot Kil för att hämta nyckel hos den av sönerna bland syskonen vi köpt huset av. Runt elva var vi där och runt ett kom vi därifrån! Så underbart härliga människor det där =)
I bilen fick jag sitta så här rymligt och bra. Med bland annat köksbord och stolar samt en massa tapeter, färg och överlevnadskit för en helg i ett outrustat hus i bilen så fanns det inte mycket plats kvar.

I strålande solsken anlände vi till Högbacken och jag fick den äran att för första gången sätta en egen nyckel i låset och vrida om. Hemma! 🙂

Nerstucken i en snödriva till vänster om dörren hittade vi den här fina trådspiran! Någon hade visst varit här före oss för att plantera denna välkomsthälsning. Så glada vi blev! Vi har ju varit lite förälskade i de där trådspirorna sedan Davids mamma fick en i sin trädgård =D

Och det var visst fler som ville hälsa oss välkomna! När vi kom in stod denna fina lilla blomma och väntade på oss på köksbordet med ett kort bredvid sig. “Välkomna till Högbacken önskar syskonen”. Man kunde i alla fall inte ha köpt hus av ett bättre gäng människor! Av så många anledningar. Hjälpsammare och generösare träffar man sällan!

Först av allt tog vi ett fast tag om hammaren och kofoten och började demolera. En väggfast garderob i sovrummet fick stryka på foten först och sedan var det garderobsväggen i vardagsrummets tur. David åkte för att hämta glömda penslar som skulle komma att behövas för takmålningsprojektet på övervåningen och under tiden tog jag mig an att försöka få ner dessa åbäken. Det visade sig bli en prövning! Jag önskar att någon varit där och fotat mina vedermödor och alla de spännande positioner jag var tvungen att inta för att få så mycket stöd och så mycket kraft som möjligt när jag bände i kofoten. Man skulle nog kunna göra en breakdance inspirerad av dem!^^

Så fick vi bort garderoberna men det var en fläck i den (gräsliga och smått psykedeliska) plastmattan som var oroväckande mjuk. Bort med den och vad fann vi då under? Jo, en gammal upptorkad vattenskada! Ingen fukt alltså men det vatten som varit där en gång hade förstås smulat sönder allt material. Lite panik och sedan en handlingsplan. Vi beslutade oss för att först konsultera föräldrarna, sedan vår klippa till snickare och så börja ladda för att bryta upp hela golvet.

Först åkte den gamla plastmattan bort.

Status denna söndagskväll är att ett fack är uppbrutet, en del gammal isolering (alltså sågspån) är uppskyfflat och resten av arbetet med bortforsling, byggande, isolerande och golvläggande är skjuten på en ganska snar framtid.

Målarkläderna på och fullt ös! Något av det första som blev klart så man kunde luta sig tillbaka en stund och njuta frukten av sitt arbete var sovrumstaket. Det har nu gått från gulnat furu till lite svalt vittonat trä med synliga kvistar. Det var precis så lätt som förpackningen påstår och blev precis så fint som vi hade trott. Härligt!

Jag tycker väldigt mycket om det betryggande namnet på klickgolvet vi just nu lägger in i sovrummet 😉

Nu börjar det likna något i sovrummet. Det här är en uppdatering från för en liten stund sedan. En del golv inlagt, större delen av rummet färdigtapetserat och taket vitaktigt. Det känns helt klart som ett helt annat rum än det vi hittade när vi kom in hit igår! Tyvärr finns ingen bild från sovrummet där den garderoben vi tog bort syns för det var den som gjorde att rummet kändes så litet och trångt.. Men när det är helfärdigt ska vi lägga upp före- och efterbild =)

En hemmansägare njuter lite solsken och frisk luft på trappan.

Solsken över nejden 😉

På mitt lilla äventyr i trädgården med mål att borsta av snö från trädens grenar, så vi slipper fler brytskador som ett av våra stackars äppelträd råkat ut för två gånger i vinter, så vände jag mig om och fick syn på det här. Även om jag inte sagt så mycket innan när jag gick där för mig själv med sopborsten så blev också mina tankar då helt förstummade. Hur vackert är inte det här? Bilden kan förstås inte göra ögonblicket rättvisa heller, men den ger kanske en fingervisning. Det var vackert.

Nu är klockan en bit över midnatt och det börjar bli dags att ge sig för idag här och åka in till stan för att sova. I morgon bitti är vi här igen och åker bara iväg tillfälligt en stund på eftermiddagen för att sedan komma tillbaka. Inflyttningen är inte så långt borta nu och den är efterlängtad! : )

5 Comments, RSS

 1. Elaine February 15, 2010 @ 7:48 am

  Va duktiga ni är! Hunnit med massor i helgen. Å det där med att skjuta saker på framtiden ett tag (som arbetet med bortforsling, byggande, isolerande och golvläggande) lär ni få leva med några år nu. Men tidsplaner är till för att spräckas! 🙂

  När vi började renovera sa alla till oss att “Räkna med att allt tar minst dubbelt så lång tid som man tror”. Vi tog det väl kanske inte på så stor allvar å tänkte att dom som säger så säkert är lite slöa å sega, så det är inte konstigt att deras projekt tar tid. Men shit vad rätt dom hade! Så jag säger det också nu:

  Räkna med att allt tar minst dubbelt så lång tid som man tror.
  Kram på er!

 2. Sonja Vogel February 15, 2010 @ 9:41 am

  Grattis till huset! Var ligger det? Nära Karlstad?
  Visst är det underbart att kunna se potentialen, kunna tänka “Där kommer jag sitta på sommaren och….”? 🙂
  Det gäller verkligen att ha tålamod. Mats är snickare så vi har gjort en hel del på de 2 ½ år vi bott här. Vi har bytt tak (ute- och innertak), lagt nya golv, bytt fönster, tapetserat, målat element, slipat och målat trappan, bytt fasad, byggt pelletsförråd och målat tak, väggar och golv i källaren. Men ÄNDÅ har vi massor kvar att göra. Men det är ju roligt att se sitt eget hus ta form. Att kunna säga att det har jag gjort =) Vi har fortfarande ett par sidor där vi ska tilläggsisolera och sätta på ny fasad sen ska vi dränera och först då kan vi börja bygga en altan. Vi har ingen plats att sitta ute på som det är nu. Det är riktigt tråkigt när man ska grilla hahaha
  Jag tror ni kommer få en riktigt rolig sommar! Lycka till 🙂

 3. Elin Lindahl February 21, 2010 @ 5:51 pm

  Tack så mycket! =) Det ligger i Kils kommun, norr om samhället Kil, och ungefär tre mil från Karlstad. Det är på landet på riktigt med grusväg sista biten. Under de två dagar vi bott här har jag sett ett gäng traktorer, några fyrhjulingar och en skoter. Precis som vi vill ha det! =)
  Oj, ni har verkligen hunnit med mycket! Men då har ni ju den stora fördelen att Mats kan de där grejerna. Vi kommer ju få lära oss allting allteftersom för vi har bestämt oss för att vi ska lära oss att göra så mycket som möjligt själva. Närmaste projektet blir att helt slita upp ett golv, ändå ner till den gamla stengrunden, och bygga nytt därifrån. Ska bli spännande! =)
  Lycka till med dränering och altanbygge! Det kommer säkert att bli jättebra. Lägg gärna upp bilder på FB eller så så man kan få följa arbetet. Och kanske få lite tips för om några år eller så är det nog dags för altan för oss också 🙂 Kram på dig

 4. Elin Lindahl February 21, 2010 @ 5:57 pm

  Ja, det har vi redan fått inse att det har en tendens att dyka upp små saker som gör att man måste vänta med det ena eller det andra. Och tålamod har vi inte särskilt gott om men jag tror att vi kommer få gott om möjlighet att träna på det nu. För tillfället så lever vi utan vissa rum vilket gör att möbler och prylar är tillfälligt staplade på varandra i alla andra rum! Men man får minnas att det bara är en period och sedan kommer man kunna ta saker mer strukturerat pö om pö 🙂 Är ni helt och hållet inflyttade i ert hus nu då? Kram kram!

 5. Sonja Vogel February 23, 2010 @ 6:21 pm

  Härligt att få drömhuset. Jag är så glad att vi inte köpte något av de första husen vi tittade på. De var fina men inte som detta 🙂
  Ja, jag är tacksam över att ha Mats. Vill inte tänka på vad allt skulle kostat annars… Nackdelen är att saker och ting tar lite längre tid. Mats började kakla ett rum i källaren där vi har bastun så vi kan sätta in en dusch, men det blev lagt på is över vintern hahaha
  Men i verkar ju riktigt händiga ändå, du och David. Vad jobbar han med? Jag tycker att det låter kanon att du är inställd på att lära dig så mycket som möjligt. Jag litar nog en aning för mycket på Mats 😛
  Hur många rum är färdiga och möblerade? Svårt att få en överblick när man aldrig varit i ett hus.
  Jag är jättedålig på att ta bilder 🙁 Gäller allt: kalas, renovationer, dagliga små under…. Lite trist när tekniken är så bra. Det var inte längesen vi hade kameror där man fick hoppas att bilden man precis tog blev bra och att ingen blinkade. Huruvida den blev bra eller inte fick man veta typ ett halvår senare när man lämnade in rullen på framkallning hahaha Nu har man skrivare hemma och typ 10 minneskort så det spelar ingen roll om någon blinkade på ett kort för man tog 30 till 😀

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*